Net zo fijn als thuis
Onze gastouders verzorgen fijne kleinschalige kinderopvang aan huis. Bijna net zo fijn als thuis. Wij werken met een vast team van gastouders die elke dag met veel enthousiasme klaar staan voor jou en je kind(eren).
Gaat je kind al naar school? Dan haalt de gastouder je kindje op bij school.
Persoonlijk
Voor welke kinderopvang wil ik kiezen?
Dit is iets waarover je gaat nadenken zodra je weet dat je zwanger bent. Of misschien wat later als je kindje er al is. Maar, waar kies je voor? Opvang bij opa en oma? Op een kinderdagverblijf? Bij een gastouder? Welke keus je ook maakt, het mag passen bij jouw wensen en voorkeuren.
Werk je onregelmatig? En wil je niet gebonden zijn aan openingstijden? Denk hierbij aan een dienst die heel vroeg start of juist laat eindigt. Dan biedt gastouderopvang vaak een oplossing. De gastouder biedt net even wat meer flexibiliteit hierin.
Klein maar fijn
In een meer huiselijke setting bouwt je kind een vertrouwde band op met het gastgezin. Kinderen die in een veilige en vertrouwde omgeving opgroeien ervaren minder stress, hebben minder stress en minder hechtingsproblemen. Een gastouder vangt maximaal zes kinderen op in haar eigen huishouden.
Er is altijd persoonlijke aandacht voor je kind. Ook zijn onze gastouder pedagogisch gekwalificeerd waardoor de groei en ontwikkeling van elk kan wordt gestimuleerd.
Veilig en vertrouwd
Wist je dat ’t Kwakersnest ruim 20 jaar geleden is gestart met een gastouderbureau?
Het GOB vormt de roots van onze organisatie. Wij hebben onze ervaringen gebundeld met een vast team van gastouders. Onze gastouders zijn en worden zorgvuldig geselecteerd.
Er is een vertrouwde band met het gastouderbureau en wij komen regelmatig op bezoek voor een kop koffie… en om de pedagogische kwaliteit te continueren en ontwikkelen.
Persoonlijke gastouderopvang
Aanmelden
Gastouderopvang is een bewuste keuze.
Na jouw aanmelding gaan wij meteen op zoek naar een geschikte match. Hierbij kijken we naar jouw opvangwensen.
Kennismaken
We nodigen je uit voor een gesprek bij de gastouder.
We sturen je een hand-out waarin alle praktische onderwerpen staan. Wel zo handig tijdens het eerste gesprek.
Een match
Na de kennismaking volgt het koppelingsgesprek.
We nemen de tijd en beantwoorden jullie vragen graag.
De wenperiode
Samen plannen we een wenperiode van 6 weken in.
Hier kunnen jij en je kindje kennismaken met de gastouder. Dit doen we stapsgewijs.
Alsof je thuiskomt
Een ochtend, middag of de hele dag?
Eigenlijk maak het niet uit. Het voelt als een tweede thuis.
‘Je ziet kinderen opgroeien’
Gastouder Paola
Als gastouder bied je kleinschalige opvang aan kinderen in een huiselijke omgeving. Dit kan in je eigen huis zijn, maar ook bij de vraagouder thuis. Paola: ‘Je bent verantwoordelijk voor de verzorging en ontwikkeling van de kinderen die je opvangt. Je geeft ze te eten, zorgt dat ze op tijd kunnen rusten, neemt ze mee naar buiten en biedt activiteiten aan die passen bij de leeftijd. Eigenlijk precies wat er ook bij een kinderdagverblijf gebeurt, alleen ben je als gastouder in je eentje verantwoordelijk voor alles. Je zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving voor de kinderen in je opvang.’
Kinderen iets willen bij brengen
Natuurlijk moet je met kinderen overweg kunnen als gastouder. Maar er zijn meer talenten nodig. ‘Daarnaast zul je empathisch moeten zijn, verzorgend en de wil moeten hebben om kinderen iets bij te brengen.’ Ook is het handig om over goede communicatieve eigenschappen te beschikken; je moet tenslotte met de vraagouders in gesprek gaan over de opvang van hun kind(eren) en kunnen praten over allerlei zaken die het kind aangaan. ‘Dit kunnen soms ook zorgen zijn die je hebt over een kindje.’ Een beetje zakelijk zijn is ook fijn, volgens de gastouder. ‘Je moet je eigen uurtarief kunnen bepalen, kijken naar de kosten van een gastouderbureau en “nee” durven zeggen wanneer vraagouders over je grenzen gaan.’
Gastouderopvang is een belangrijke tak van sport binnen de kinderopvang. Als bestuurslid van Nysa (Branche organisatie gastouders) vind ik het belangrijk om actief betrokken te blijven.
Een dag als gastouder
De dagindeling van een gastouder verschilt natuurlijk per persoon. ‘Ik ben een gastouder die er elke ochtend op uitgaat, ook wanneer het miezert, waait of sneeuwt. Dit houdt in dat kleine kinderen hun ochtendslaap meestal in de wagen doen. We gaan dan naar het bos, de kinderboerderij of één van de vele speeltuintjes. Vervolgens gaan we thuis aan tafel om te eten. Na de lunch gaan degenen die moeten slapen naar bed en de anderen blijven beneden. Sommigen gaan rustig op de bank een boekje lezen of een kort filmpje kijken. Of we gaan knutselen, lezen, een poppenhoek maken, een treinbaan bouwen of we maken een parcours met stenen. Bij mooi of warm weer spelen de kinderen ’s middags met water en rijden ze op één van de vele loopautootjes of stepjes rond. Tussendoor wordt er nog fruit en groente gegeten.’