Praktische informatie
Op onze website is veel praktische informatie te vinden over de locaties, kosten, contract- en opvangvormen, onze pedagogiek, activiteiten en services. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen die wij krijgen. Staat uw vraag er niet tussen en/of kunt niet vinden wat u zoekt op onze website? Neem dan contact met ons op.
Ouderinformatie
Persoonlijke communicatie aan het begin en eind van de opvang dag is belangrijk, daar nemen we de tijd voor.
Om buiten deze momenten ook goed en makkelijk met u te communiceren maken we gebruik van een digitaal medium; het Les Petits ouderportaal, met ouderapp voor uw telefoon. Hiermee bent u altijd op de hoogte.
Het ouderportaal is te benaderen via internet. U kunt hier alle informatie over uw kind, onze opvang en uw administratie inzien. Foto’s die op de groep van uw kind gemaakt zijn, dagverslagen, ons weekmenu, nieuws, berichten van onze medewerkers, beleidsstukken en uw maandelijkse facturen. Zelf kunt u ook berichten sturen aan de groep of een extra dag aanvragen via het ouderportaal. Hieronder vindt je een uitleg met de antwoorden op de meest gestelde vragen. Kom je er niet uit? Stuur dan een bericht naar onze administratie. Wij helpen je graag verder.
Scholen hanteren elk jaar een aantal schoolsluitingsdagen. Dit worden studiedagen, margedagen en/of bijzondere dagen genoemd. Op deze dagen is de school eerder uit of zijn zij de hele dag gesloten. Aan het begin van het schooljaar en/of bij de start van het contract ontvang je als ouder een bericht over de schoolsluitingsdagen die jouw school hanteert.
Studiedagen en margedagen kunnen worden aangevraagd in de Konnect ouderapp.
Les Petits ’t Kwakersnest is gerechtigd om in schoolvakanties en bij studie- en margedagen de kinderopvang aan te bieden op een andere locatie dan is overeengekomen. Als ouder word je over de locatie van de kinderopvang tijdig geïnformeerd.
Wanneer er tussentijds door de school meerdere schoolsluitingsdagen toegevoegd dan trachtten wij de kinderopvang te verzorgen. Wanneer dit echter niet mogelijk is dan nemen wij contact op met de school en jou als ouder om dit bespreekbaar te maken.
De kinderopvang is gesloten op de volgende dagen:
Jaarlijkse studiedag
Eerste kerstdag
Tweede kerstdag
Tweede paasdag
Hemelvaartsdag
Dag na Hemelvaart
Tweede Pinksterdag
Op Sinterklaasavond en Kerstavond sluiten onze locaties eerder.
Ook op onze jaarlijkse kerstborrelavond sluiten onze locaties eerder.
Het kan voorkomen dat je kind ziek is of dat je op vakantie gaat. Via Konnect kun je een opvangdag afmelden.
Meld je jouw kind(eren) af voor 09:00 uur? Dan komt het tegoed van deze dag in het tegoedenbudget in Konnect.
Dit tegoed kan worden ingezet op een andere dag. Hiervoor dient dan wel een opvangplek vrij te zijn op een de desbetreffende groep.
De dag kan worden afgemeld en worden aangevraagd via de Konnect ouderapp.
De BSO is geopend op alle locaties vanaf de openingstijden zoals contractueel vastgesteld. Wij halen de kinderen op van school op de reguliere sluitingstijd van de school. Wij halen de kinderen niet op van een andere locatie.
Wij trachten voor de BSO ook geopend te zijn op margedagen, bijvoorbeeld bij een schoolreis, koningsspelen etc. Echter, kunnen daaraan geen rechten worden ontleend. Wij verzoeken ouders een bijzondere gelegenheid van school door te geven aan de betreffende BSO-locatie. In overleg met de ouders en school worden de mogelijkheden bepaald.
Elk kind heeft een opvangplek in een basisgroep. Dat betekent dat je kind weet bij welke kinderen hij of zij op de kinderopvang zit. De basisgroepen kunnen per dag verschillen. Dat heeft te maken met de samenstelling van de groep.
Het kan een keertje voorkomen dat wisselen van een basisgroep nodig is. Bijvoorbeeld bij een extra opvangdag, ruildag, studiedag of op een vakantiedag. Hiervoor wordt je als ouder dan altijd van te voren geïnformeerd. Bij iedere aanvraag kun je als ouder zelf toestemming geven voor de betreffende dag. We streven ernaar om de kinderen zoveel mogelijk in hun vaste basisgroep in te delen wanneer er wijzigingen voorkomen.
Meedoen met activiteiten en vrij spelen
Als je kind uit school komt zal je kind in de eigen basisgroep plaatsnemen. Dat betekent dat je kind samen eet en drinkt met de andere kinderen en de dag doorneemt. Daarna wordt het middagprogramma doorgenomen, en krijgt het kind de optie om deel te nemen aan activiteiten met kinderen. Dit kunnen ook kinderen uit andere basisgroepen zijn. Er is altijd een vast moment waarop je kind met de andere kinderen in de basisgroep bij elkaar zit. Dit zorgt voor herkenning, veiligheid en structuur. Daarnaast is er ruimte voor vrij spel.
Heeft u een klacht? Dan hebben wij een interne en externe klachtenregeling. Schroom niet uw bedenkingen kenbaar te maken. Hoe? Dat lees je in het Intern klachtreglement. Samen komen we tot een oplossing.
Facturatie en incasso
Je ontvangt van ons elke maand een factuur per e-mail en de Konnect ouderapp. Wij rekenen een vast bedrag per maand voor de afgenomen kinderopvang. Welke contractvorm ook is gekozen, met vakantieweken of zonder vakantieweken, de opvang wordt altijd in gelijke termijnen gefactureerd of geïncasseerd. Ook tijdens de zomervakantie wordt daarom de factuur verstuurd. Het voordeel hiervan is dat er tussentijds geen wijzigingen hoeven worden doorgegeven aan de Belastingdienst.
Het incassomoment is op of rond de 23e van de maand. Dit geldt voor alle vormen van de kinderopvang (dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang).
In februari worden de jaaropgaves verstuurd.
Nee, bij ons is het niet mogelijk om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks te laten doorstorten.
Wij hanteren een opzegtermijn van 1 maand, vanaf de dag van opzeggen. Dit dient schriftelijk of per e-mail te worden doorgegeven aan onze administratie.
Jaarlijks communiceren wij uiterlijk eind november onze vernieuwde tarieven voor het jaar daarop. Als ouder dien je zelf de wijziging van de maandelijkse kosten door te geven aan de Belastingdienst.
Let op, dit dient uiterlijk vier weken voorafgaand aan de wijziging te worden doorgegeven.
Wil je meer weten over een betalingsregeling? Onze administratie helpt je graag verder.
Kinderopvangtoeslag
Je hebt recht op kinderopvangtoeslag wanneer je werkt, een opleiding volgt, een traject naar werk volgt of een inburgeringscursus volgt.
De hoeveelheid kinderopvangtoeslag waar je recht op hebt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, namelijk de hoogte van jouw (verzamel)inkomen, het aantal kinderen en de dagen waarop je gebruikt wenst te maken van de kinderopvang. De Belastingdienst vraagt om een toetsingsinkomen, dit is het verzamelinkomen dat staat vermeld op de laatste aangifte inkomstenbelasting. Ga naar de Belastingdienst om dit te berekenen.
De hoeveelheid uren waarvoor kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd is afhankelijk van de hoogte van het verzamelinkomen, het aantal kinderen en het soort opvang. Per maand per kind geldt een maximum van 230 uren kinderopvang. Per jaar per kind geldt een maximum voor 2760 uren kinderopvang.
Er geldt hierbij ook een maximum uurtarief. Voor 2025 betreft dit:
– Buitenschoolse opvang: 9,52 euro per uur
– Kinderdagverblijf: 10,71 euro per uur
– Peuterdagopvang: 10,71 euro per uur
Voor de hoeveelheid waar je daadwerkelijk recht op hebt verwijzen wij je naar de Belastingdienst Kinderopvangtoeslag.
Voor extra informatie over het aanvragen van kinderopvangtoeslag kunt u ook terecht op de site van Boink voor veelgestelde vragen. Hiervoor verwijzen wij u naar ‘Kosten en Kinderopvangtoeslag.
Je hebt het volgende nodig voor een aanvraag voor de kinderopvangtoeslag:
– Verzamelinkomen. Dit staat op de laatste aangifte inkomstenbelasting
– Uurprijs van de kinderopvang
– Gemiddeld aantal opvanguren per maand
– Maandbedrag van de kinderopvang
Let op, de kinderopvangtoeslag kan uiterlijk drie maanden nadat de opvang is gestart worden aangevraagd. Hierna vervalt per maand het recht op kinderopvangtoeslag voor deze periode. Wijzigingen dienen altijd op tijd te worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Op deze manier behoud je altijd het recht op de kinderopvangtoeslag.
Wanneer er iets verandert in de kinderopvang van je kinderen dienen deze wijzigingen tijdig worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Geef wijzigingen uiterlijk vier weken van tevoren door aan de Belastingdienst. Wijzigingen kunnen zijn:
– Je kind gaat meer of minder uren naar de opvang
– De opvang past het uurtarief aan
– Je kind gaat naar een nieuwe opvang
– Het broertje of zusje gaat ook naar de opvang
– De opvang van een kind stopt
Let op, de kinderopvangtoeslag kan uiterlijk drie maanden nadat de opvang is gestart worden aangevraagd. Hierna vervalt per maand het recht op kinderopvangtoeslag voor deze periode. Wijzigingen dienen altijd op tijd te worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Op deze manier behoud je altijd het recht op de kinderopvangtoeslag.
Het recht op kinderopvang is behouden tot en met drie maanden na het verlies van de baan.
De jaaropgave, facturen en de bijbehorende bankafschriften dienen te worden bewaard voor de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert of de gegevens die worden doorgegeven. Om teleurstelling en zelfs boetes te voorkomen adviseren wij altijd om alle berichtgeving te bewaren.
Wij kunnen jou helaas niet helpen bij de aanvraag bij de Belastingdienst. De aanvraag is voor iedereen persoonlijk en toegespitst op de eigen situatie. Wij adviseren om gebruik te maken van de toolkit ‘Uitleg Kinderopvangtoeslag’. BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang geeft via deze toolkit uitleg over de kinderopvangtoeslag. De toolkit helpt jou als ouder stap voor stap door de belangrijkste onderdelen op de website van Toeslagen.
De toolkit is voor iedereen beschikbaar en is gratis te downloaden in meerdere talen; Nederlands, Engels, Pools en Arabisch, Oekraïens en Russisch.
Ook kan de Belastingdienst jou rechtstreeks helpen bij de aanvraag kinderopvangtoeslag. Heb je vragen? Dan raden wij je aan om telefonisch contact te zoeken met de Belastingtelefoon via 0800-0543.
’t Kwakernest rekent met een gemiddelde aan opvanguren. Het totaal aantal opvanguren per jaar, gedeeld door het aantal maanden (12). Zodat er een factuurbedrag ontstaat van 12 gelijke delen. U betaalt niet meer of minder, maar het daadwerkelijk aantal afgenomen opvanguren op jaarbasis.
Inschrijven en plaatsing
Dat verschilt per locatie en per dag. Neem contact op via onze contact button om te vragen of er wachtlijsten zijn op uw locatie(s) en dag(en) van voorkeur.
Wij vangen kinderen op vanaf 10 weken oud tot einde basisschool.
Les Petits ’t Kwakersnest vangt sinds juli 2024 alleen kinderen op die het volledige vaccinatieprogramma volgen. Een uitzondering hierop zijn kinderen die om aantoonbaar medische redenen niet (volledig) gevaccineerd zijn. Het vaccinatiebeleid leest u hier.
In principe vangen wij alle kinderen op, ook wanneer er sprake is van een beperking, chronische ziekte of andere begeleidingsvraag. In dat geval bespreekt de planningsmedewerker de aanvraag met één van onze pedagogen. Samen met de ouders en leidinggevende van de gewenste locatie(s) wordt gekeken naar de mogelijkheden en haalbaarheid. Onze medewerkers mogen geen complexe medische handelingen verrichten waarvoor een BIG-registratie nodig is.
Onze planningsmedewerkers zullen u maximaal 3 maanden voor de aanvraagdatum per e-mail of telefonisch een plaatsingsaanbod doen. Indien de door u gevraagde mogelijkheden (nog) niet haalbaar zijn, dan krijgt u hiervan ook 3 maanden voor de aanvraagdatum schriftelijk bericht.
U wordt (uiterlijk twee weken voor de startdatum) gebeld door een medewerker van de locatie om een intakegesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek wordt alle informatie over de opvang en over uw kind besproken en geregistreerd. Indien mogelijk en gewenst mag uw kind na dit gesprek één of twee uurtjes op de opvang blijven om alvast even te wennen.
Tijdens het intakegesprek worden afspraken gemaakt over het verloop van de wenperiode. De wenperiode start in principe op de eerste dag van plaatsing. Wanneer eerder wennen wenselijk is, kunnen er eventueel voor de plaatsingsdatum extra dagdelen afgenomen worden, mits er plek is op de groep. Wanneer de eerste dag tegelijk valt met een speciale activiteit of feest die het wennen kan bemoeilijken (sinterklaas bijvoorbeeld), wordt in overleg met u gekeken naar een alternatieve dag.
Op de eerste dag komt uw kind altijd een dagdeel; de ochtend of de middag. Daarna wordt dit in overleg uitgebreid naar hele dagen. Hoe snel dit gaat, is per kind verschillend. Sommige kinderen hebben een langere wenperiode nodig.
Voor baby’s is het van belang dat zij voor de start al goed uit een flesje kunnen drinken en gewend zijn zelfstandig in een bedje te slapen. Dit maakt het wenproces voor hen een stuk makkelijker. Begin dus op tijd met oefenen! Voor kinderen die voor het eerst naar school en de BSO gaan is het fijn als zij van te voren weten waar en hoe zij opgehaald worden om vanuit school naar de BSO te gaan. Wij spelen op alle doelgroepen veel buiten, houdt er rekening mee dat de kleding van uw kind vies kan worden en geef makkelijke schoenen mee die tegen een stootje kunnen!
Als uw kind nog slaapt overdag, geeft u een goed passende slaapzak mee en eventueel een knuffeltje (zonder koorden/touwtjes) en/of speentje. Kinderen onder de 4 geeft u tevens een setje reservekleding mee. Wanneer het warm weer is, is het handig om zwemkleding/een zwemluier mee te geven i.v.m. eventuele water activiteiten. Wilt u alle persoonlijke spulletjes zoveel mogelijk voorzien van de naam van uw kind?
Gastouderbureau
Het gastouderbureau van ’t Kwakersnest valt sinds 2024 onder Kroostopvang.