Auto’s wassen op het dagverblijf? Dat kan gewoon. Voor de kinderen maken we elke periode een themahoek. Dit keer is het een carwash geworden. De kinderen rijden auto’s in en uit de carwash, maken de auto schoen, poetsen de binnenkant en buitenkant. Oja, er mag ook nog een centje worden betaald om naar binnen te gaan. Want de carwashmeneer werkt niet voor niets bij de carwash.
In een goede speelhoek vervelen kinderen zich niet
Spel is de manier voor kinderen om te leren en ontwikkelen. Door een uitdagende speelhoek in te richten, en dan vooral iets wat voor de kinderen nieuw is, krijgen kinderen de ruimte om te experimenteren.
Een uitdagende speelhoek is een krachtige leeromgeving met veel uitnodigende materialen waarmee de kinderen zelf actief spelen, waarbij ook samenspel kan plaatsvinden.
Wil je thuis ook een themahoek maken voor je kind? Neem deze tips dan mee:
- Ga in gesprek met je kindje. Haal er een boek bij en zoek samen afbeeldingen die inspiratie opdoen.
- Zorg voor voldoende materiaal. Dit kunnen nieuwe materialen zijn die bij het onderwerp/thema passen. Het kunnen ook materialen zijn die het kind al kent, maar waarbij je andere materialen met elkaar combineert.
- Kies voor materialen gebruikt uit de ‘echte’ wereld.
- Voorkom dat een speelhoek of speeltafel te vol is waardoor kinderen niet goed kunnen spelen en opruimen
- Kies thuis voor één speelhoek. Teveel verschillende hoeken kunnen voor verwarring zorgen. Je kunt bijvoorbeeld 1 vaste speeltafel of speelhoek inrichten. En elk 3 a 4 maanden deze hoek anders inrichten.
- Kies voor materialen die de creativiteit van je kind prikkelen. Denk bijvoorbeeld aan materiaal van buiten zoals takjes en stenen (misschien eerst even schoonmaken voordat je naar binnen gaat :-)). Maar denk ook aan karton, kleine boomstammetjes, blokjes hout. Ook kun je kiezen voor zand, bijvoorbeeld om zelf een modderkeuken te maken. Dit vinden kinderen prachtig. Wel een goed idee om dit buiten in te richten.
- Nodig andere kinderen uit om mee te spelen in de hoek. Goed om van te voren een fijne ‘hoek’ in huis te kiezen en hoeveel kinderen hier kunnen spelen.
Speelhoeken bieden ook een vorm van zelfstandigheid aan. Kinderen kunnen hier gerust een langere tijd zelfstandig spelen. Dit kan ook structuur bieden en daarmee een rustige speelplek in huis.