Avontuur in de natuur

Elke zomer gaan wij twee weken de natuur in. We zijn elke dag de hele dag buiten, leren meer over de natuur en de dieren, bouwen boomhutten en spelen Expeditie Robinson. Ook hebben we ons ‘eigen’ huis in het bos om ons terug te trekken en te chillen. Aan het eind van de dag stoken we een kampvuurtje en roosteren we kleine gerechtjes. Hoe tof is dat? Hier vertellen we je meer over ons activiteitenprogramma in de zomervakantie. Ga je gezellig mee deze zomer?

Speel je mee met jachtseizoen?

Wie kent het niet? De boeven en de agenten? In Jachtseizoen stel je je eigen team samen dat op jacht gaat naar de ontsnapte boeven. De boeven krijgen een paar minuten voorsprong op de jagers. De spelregels worden zelf door de kinderen bedacht. Via GPS-locaties en een groot afgezet gebied in het bos kunnen de kinderen los. De beste strategieën worden bedacht om uit handen te blijven van de jagers, of op welke manier de boeven kunnen worden ingesloten. Lukt het de boeven om uit handen te blijven van de jagers, of wordt hij gepakt?

De pedagogisch professionals spelen mee met de kinderen. Er worden groepen gevormd waardoor het spel altijd op de juiste (veilige) manier kan worden gespeeld.

Wie is de mol?

Veel kinderen volgen de serie Wie is de Mol. Wie zullen er mee doen? En welke opdrachten moeten de kandidaten uitvoeren? Leuke gesprekken, maar nog leuker om het zelf ook een keer te spelen.

Voor dit spel zijn een aantal dagen/weken nodig. In de vakantie is er meer ruimte en tijd om ‘grotere’ activiteiten te organiseren voor de kinderen. Dit doen we dan ook graag. De kinderen krijgen een opdracht waarmee zij ‘geld’ kunnen verdienen voor de Mollen-pot. Elke week proberen de kinderen die meedoen te raden wie de mol is. De Mol probeert natuurlijk de andere kinderen te dwarsbomen zodat er zo weinig mogelijk geld in de Mollen-pot komt. Aan het einde van elke dag vullen de kinderen op een stembriefje in wie zij denken dat de Mol is.

Boomhutten bouwen als een pro

In het bos worden natuurlijk hutten gebouwd. Met elkaar gaan de kinderen in het bos op zoek naar materialen waarmee zij de hut kunnen bouwen. Gebruiken we spijkers in bomen? Willen we veel plastic in de natuur? Hoe gaan we beschutting bouwen met spullen uit de natuur? Wat hebben we nodig? Met een groot project dagen we de kinderen uit om samen te werken, en stimuleren we de ontwikkeling op het gebied van sociale en cognitieve vaardigheden. Aan het einde van de dag ruimen wij alles netjes weer op. Zo leren we de kinderen op de juiste manier omgaan met de natuur.

Kampvuurtje stoken

Wat heb je daarbij nodig? Hoe doven we het vuur? En wat gebeurt er als het waait? Eerst leren we de kinderen op een veilige manier een vuurtje stoken. Marshmallows of een broodje roosteren? Dat kan allemaal tijdens ons bosavontuur.

Los van wat de kinderen allemaal leren van de natuur is het ook heel gezellig om met z’n allen de dag af te sluiten. Zo ontstaan de leukste gesprekken en mooie verbindingen met leeftijdsgenootjes.